2017. február 23., csütörtök

Egy hónapja Németországban - Papírmunka, Várakozás

Azt hinnénk, hogy egy európai országban hip hop el lehet kezdeni dolgozni. Hiszen mi is tartani vissza minket, ha az akarás és a lelkesedés kezdetnek megvan?
Bizony ahhoz, hogy bárki legálisan be tudjon lépni a dolgos mindennapokba várnia kell és sok papírmunkát kell elintéznie.
Én, mint a cím is mutatja, németországi ügyintézésről tudok beszámolni tapasztalatok útján.
A legelső lépésektől írom le, nekem hogyan sikerült elintézni, és milyen papírokra van szükségem, hogy dolgozhassak. Persze az elintézési sorrend  mindenkinél változó, és a papírok is különbözőek lehetnek.
Elöljáróban azért megemlíteném, hogy ezek mind egy kedves barátnőm segítségével jöhettek létre, aki rég kint él, és jött velem, beszélt helyettem stb.. Köszönöm Neki!
Mi albérletben lakunk, tehát a következőket is ez alapján intéztük.
  • Lakcímbejelentés: El kell menni a hivatalba (Meldeamtba) ahol adnak egy úgynevezett "Wohnungsgeberbescheinigung"-os okiratot. Ezt kell a bérbeadónak/főbérlőnek elküldeni levélben, aki kitölti amit szükséges és aláírja, és ha visszaküldte, akkor lehet visszavinni abba a hivatalba, ahova először mentünk.
  • Idenfikációs szám: Tulajdonképpen ez az adószám. Ezt a lakcím bejelentést követően levélben kapjuk meg, amihez nem kell sehova menni, nem kell igényelni, megy a maga útján.
  • Rádió adó: ARD küldi ki. Egy háztartásban egy embernek kell fizetni, ha pl.: hármaan laknak egy helyen, akkor is egy emberre fizeti. 
  • Német telefon/szám: Fontos, hogy kint legyen egy olyan független telefon, amibe lehet tenni kinti Sim kártyát. Miért? Mert van olyan szolgáltató (pl.: Lebara), akivel otthonra olcsóbban lehet hívni, mintha magyar telefonszámról magyar telefonszámot hívnánk.
  • AOK: Magyarul ez a tb. Ezt a munkáltató intézi, ha már munkába állunk. Ez ugyanúgy, mint otthon egy kártya, viszont sokaktól hallani, hogy későn érezik kézhez. Kapunk számot, amivel ha baj lenne tudnak segíteni, de magára a kártyára sokat kell várni.
  • Social Nummer: Nyugdíjbiztosítási szám. Azután kapjuk, miután munkába álltunk. De lehet igényelni előre is.
Ezek lennének tehát a legelső lépések. Legalábbis, amit személy szerint nekem kellett elintéznem 2017 januárjában. Remélem tudtam segíteni, és informatív volt. 
Ha esetleg lenne kérdés, szívesen várom, amiben tudok, segítek. :) 
Kérdéseket ide, vagy e-mail címünkre ( a.sz.cooper@gmail.com) várom. 

SZ.C.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Krémmánia adventi beauty box tartalma

 Mivel is kezdhetném az idei évet, mintsem egy B.Ú.É.K.-kal és egy “adventi kalendárium” bontogatásával. 2023-ban szerettem volna beszerezni...